BG EN
CIOFF World
Структура
Дейности
Цели
Членство
CIOFF България
Председателство на НС
Управителен съвет
Комисии
Членство
Регистрация
Анкетна карта
Кординатори
Международни дейности
Конгреси
Срещи на сектора
Фолклориади
Национални дейности
Срещи на хореографите
Прегледи
Фестивали в България
Фолклорна сцена България
Състави
Покани за международни фестивали
Реализирани покани
Профил на купувача
Обща информация
Вътрешни правила
Кореспонденция с АОП
Предварителни обявления
ОП, възлагани чрез процедури по ЗОП
ОП, възлагани чрез публична покана по ЗОП
Преходни публикации
Архив
За контакти

Полезни връзки

www.cioff.org

http://folklore-bulgaria.com/

Национални дейности * Срещи на хореографите 
 

18-та Национална Среща - Семинар на CIOFF® България

На 24-ти март 2018 г. се проведе 18-тата национална среща – семинар, организирана от Българската секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, Асоцииран член на ЮНЕСКО.

Срещата се проведе във гр. Велико Търново с участието на над 100 ръководители на фолклорни ансамбли, групи, клубове и формации, специалистите в областта на фолклора и нематериалното културно наследство, организатори на международни и национални фолклорни фестивали.

Участваха организаторите на фолклорни фестивали във Велико Търново, Варна, Добрич, Дорково, Жеравна, Пазарджик, София, Царевец и Кавала, Гърция.

 

 

 

 

Акценти в програмата.

С голямата награда на НС на CIOFF® България „ЗЛАТНАТА КОБИЛИЦА” за 2018 г. бяха удостоени:

-         В категория за институция с цялостен принос в опазване и съхраняване на нематериално културно наследство на България:

Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив в лицето на проф. академик Милчо Василев.

 

 

-         В категория за личност за дългогодишен принос в съхраняване и популяризация на фолклорното наследство на България

г-н Христо Стоянов – главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Арсенал”, гр. Казанлък.

 

             

 

Емил Павлов, председател на CIOFF® България представи дейността на националната секция през 2017 г., резултатите от 5 Национален преглед на фолклорните ансамбли, първи етап и програма за финален етап през 2018 г. Пълен текст по-долу.

 

Резултати от 1-ви етап на Петия Национален преглед на фолклорните ансамбли на България, организиран от  Национална секция на CIOFF® България  в периода м.11.2016 г. – м.12.2017 г.

 

             Rezultati 5 Nacionalen pregled 1 etap 2017.pdf (603.86 Kb)

 

            Регламент и програма по градове на 5 Национален преглед на фолклорните ансамбли, финален етап, 2018 г.

             5 NPFA Reglament Finalen etap 2018.pdf (471.79 Kb)

 

 

            Регистрационна форма за 5 Национален преглед, финален етап.

 5 NPFA Reg Forma 2018 Finalen etap.doc (145.50 Kb)

 

 

Д-р Мария Дражева, председател на Асоциация за български музикално-танцов фолклор, гр. Варна представи проект за Великденска лагер-школа и Семинар „Титаните на Българския танц”, който ще се проведе в периода 5-7 април 2018 г. във х-л Естрея Резиденс, к.к. Св. Св. Константин и Елена, гр. Варна.

„Титаните на Българския танц”

 

Милена Чирпанлиева представи програмата на „Фолклорна танцова панорама 2018”, организирана от Фондация „Българско танцово изкуство”, гр. София с председател Емил Генов и в съорганизаторство с НС на CIOFF® България.

 

Иван Димитров представи проекта на инициативен комитет за паметник на проф. Кирил Дженев в гр. Пловдив.

 

Христо Димитров, гл. художествен ръководител на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” представи организирането на Втория „Международен фестивал на танцовите изкуства Кранево 2018”, организиран от Асоциация на хореографите в България и партньори.

 

Агрипина Войнова, председател на Сдружението на детските хореографи представи проекта за организиране на Летен детски творчески лагер-семинар в рамките на Международен фестивал „Лятна дъга”, който ще се проведе в периода 25.06-02.07.2018 г. в к.к. Китен.

 

На официалната вечеря бе представен Фолклорен ансамбъл ‘Звездица Ясногрейница” при НЧ „Васил Левски”, с. Елшица, общ. Панагюрище  с Художествен ръководител Веселина Гиздова.

 

 

 

 

 

 

 

Дейности на НС на CIOFF® България през 2017 г.

 

1.    Организирани Международни фолклорни фестивали в страната през 2017 г. от и в съорганизаторство с Национална секция на CIOFF® България.

12-ти Международен фолклорен фестивал „ВРАЧАНКСА ПРОЛЕТ“, 28.04-01.05.2017 г.

20-ти Юбилеен Международен фолклорен фестивал ВЕЛИКО ТЪРНОВО, 22-29.07.2017 г.

16-ти Международен фолклорен фестивал „ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ”, гр. Добрич, 24-26.07.2017 г.

19-ти Международен фестивал за автентичен фолклор ДОРКОВО,28-31.07.2017 г.

26-ти Международен фолклорен фестивал ВАРНА, 29.07-02.08.2017 г.

14-ти Международен фолклорен фестивал „МАЛЕШЕВО ПЕЕ И ТАНЦУВА“,20-22.10.2017 г.

Национална секция на CIOFF® България организира участието на 15 чуждестранни ансамбъла от 4 континента в Международни фолклорни фестивали в България през 2017 г.

 

2.         Организирано участие на Български фолклорни ансамбли в Международни фолклорни фестивали и културни събития в чужбина през 2017 г. от Национална секция на CIOFF® България.

16 фолклорни ансамбъла с 509 деца и млади танцьори изнесоха 87 концерта и участваха в 37 дефилета в 12 държави на 3 континентa по света, представяйки на най-високо художествено ниво българския фолклор и нематериалното ни културно наследство.

 

3.    Декларация за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа China-CEEC.

В изпълнение на дейности, свързани с Декларацията за културно сътрудничество с Китай, Национална секция на CIOFF® България осъществи следните дейности през 2017 г.:

Културно посещение на директори на Международни фолклорни фестивали от страните от Централна и Източна Европа в Китай.

            Участие в културно посещение на директори на фолклорни фестивали от Централна и Източна Европа взе Емил Павлов – Президент на Международен фолклорен фестивал ВЕЛИКО ТЪРНОВО през Октомври 2017 в гр. Куанжоу и гр. Шанхай, Китай.

Осъществено бе участие в 19-я Международен фестивален панаир в Шанхай 19th China Shanghai International Arts Festival Forums and Performing Arts Fair (ChinaSPAF 2017)  и подписване на учредяването на Международната мрежа фестивали Пътят на коприната”.

По покана на Министерство на културата на Китай, Департамент за Международни отношения в периода 28.09 – 07.10.2017 г. Фолклорен танцов ансамбъл „ЖАР”, гр. София взе участие в Културния карнавал China-CEEC Culture and Arts festival в ЕКСПО парк в Пекин. На мероприятието присъстваше и Н.Пр. г-н Григор Порожанов - Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Китайската народна република.

В рамките на културната програма бе организирано и представяне на колекция от автентични български традиционни носии – „За да ни има“ - една от най-богатите частни колекции на автентични носии в България на сем. Низамски, включваща традиционни народни носии на възраст над 120 г.

 

4.    Международна научна конференция на тема: „Нематериалното културно наследство – приемственост между поколенията, опазване и предаване, ролята на „старите поколения” и „новите поколения” – добри практики”.

В периода 28-30.07.2017 г. в конгресните зали на Интерхотел Велико Търново и в рамките на 20-ти Юбилеен Международен фолклорен фестивал ВЕЛИКО ТЪРНОВО бе организирана международна научна конференция на тема: „Нематериалното културно наследство – приемственост между поколенията, опазване и предаване, ролята на „старите поколения” и „новите поколения” – добри практики” и съпътстваща програма от пленер за млади художници от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и вечер на традиционната вечеря.

В програмата бяха представени 4 доклада и взеха участие 33 специалисти от 9 страни.

 

5.    Партньорски отношения с международни и сродни организации, работещи в областта на културата и материалното и нематериално културно наследство.

 

5.1.    Организация на Обединените нации за образование, наука у култура ЮНЕСКО.

През 2010 г. на Националната секция на CIOFF® България е една от първите 36 Неправителствените организации в света, акредитирана за осъществяане на консултански услуги към Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

До акредитирането на Световната фолкорна организация CIOFF® към Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО през 2015 г. Националната секция на CIOFF® България взе участие в поредица годишни срещи на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО в София-2008 г., Истанбул, Турция – 2009 г., Абу Даби, ОАЕ – 2010 г., Бали, Индонезия – 2011 г., Париж, Франция – 2013 г.

През 2016 г. ЮНЕСКО потвърди за трети път акредитацията на Национална секция на CIOFF® България за трети тригодишен период до 2019 г.

 

5.2.    Регионален Център за опазване на Нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Национална секция на CIOFF® България  присъства на откриването през 2012 г. както и на  всички Общи събрания на Регионален Център за опазване на Нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО включително през май 2017 г.

През 2017 г. за поредна година Национална секция на CIOFF® България реализира в съорганизаторство и с подкрепата на Регионалния център няколко събития и инициативи:

- Международна научна конференция на тема: „Нематериалното културно наследство – приемственост между поколенията, опазване и предаване, ролята на „старите поколения” и „новите поколения” – добри практики”,

- Културно посещение на директори на Международни фолклорни фестивали от страните от Централна и Източна Европа в Китай в изпълнение на Декларацията за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа China-CEEC,

- Празничен концерт по случай 1-ви Ноември – Ден на народните будители.

Национална секция на CIOFF® България най-сърдечно благодари за любезното партньорство, коректността и финансовата подкрепа на Регионален Център за опазване на Нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

 

5.3.    Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства CIOFF®.

В качеството си на представител на CIOFF® България Националната секция

- взе участие в ежегодната среща на Сектор Южна Европа на  CIOFF® в Монтиняк, Франция в периода 11-18.05.2017 г.,

- организира 6 Международни фолклорни фестивали в страната, членове на CIOFF® като организира 15 чуждестранни ансамбъла от 4 континента за участие в тях, поканени по линия на CIOFF®,

- осъществи участие на 16 български фолклорни ансамбъла на Международни фолклорни фестивали в 12 държави на 3 континента по линия на CIOFF®,

- подготвя и потвърди участието на България на 6-та Световна фолклориада на CIOFF® в гр. Уфа, Башкортостан, Русия през 2020 г.,

- подготва участието на Фоклорен хор „Чемерика”, гр. София в Средиземноморския фолклорен фестивал на Сектор Южна Европа на CIOFF® в Лисабон, Португалия през септември 2018 г.

 

5.4.    Фондация „СОЗОПОЛ”, гр. София.

Фондация  „Созопол”  е  основана  от г-н Кирил  Арнаутски  през месец декември 2002 година за осъществяване на дейност в обществена полза.

Фондация  „Созопол”  е  първата  българска  неправителствена организация,  приета  на  3  февруари  2012  година  като  консултативен партньор  на  ЮНЕСКО.

Фондация „Созопол” е член на Лигата на историческите и достъпни градове към Европейския център за фондации, Брюксел.

През 2017 г. Фондация „Созопол” и Национална секция на CIOFF® България  обединиха усилията си и подписаха Меморандум за сътрудничество в опазване и популяризация на нематериално културно наследство на 27.01.2017 г. въз основа на Декларацията на хилядолетието на Организацията на обединените нации от 2000 г., както и Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството от 2003 г.

 

6.    Празничен концерт по случай 1-ви Ноември – Ден на народните будители.

Национална секция на CIOFF® България  организира на 04.11.2017 г. празничен концерт по случай 1-ви Ноември – Ден на народните будители на сцената на Синдикалния дом на културата на транспортните работници в България.

В концерта взеха участие 10 фолклорни ансамбъл и хорове от 6 града в страната с богата програма за жители и гости на столицата.

Концертът беше и етап от 5-я Национален преглед на фолклорните ансамбли в България организиран от Националната секция на CIOFF®.

Празничният концерт бе организиран с подкрепата на Регионалния Център за опазване на Нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

 

7.    Пети Национален преглед на фолклорните ансамбли на България организиран от  Национална секция на CIOFF®.

 

През 2017-2018 г. се организира за 5-ти пореден път Национален преглед на фолклорните ансамбли в два етапа – 1-ви общодостъпен за всички желаещи фолклорни формации в страната и 2-ри финален етап, за определяне на „Представителни фолклорни ансамбли” в 7 категории.

Първият Етап на 5-я Национален преглед на фолклорните ансамбли беше организиран в края на 2016 г. и през 2017 г.

Първият етап на прегледа се проведе в рамките на 37 концерта в 23 селища на страна взеха участие 820 фолклорни ансамбли, групи, формации и индивидуални изпълнители с общо 15 366 участника.За участие във финален етап през 2018 г, са допуснати

Първият етап на прегледа бе журиран от екип от 28 хореографи и специалисти на Национална секция на CIOFF® България, председателстван от г-н Иван Тодоров – доайен на Българската танцова хореография.  

 

Пети Национален преглед на фолклорните ансамбли ФИНАЛЕН ЕТАП.

За финален етап през 2018 г. за удостояване със званието „Представителен фолклорен ансамбъл” са допуснати 140 фолклорни формации в 7 категории.

 

Финалният етап на 5-я Национален преглед на фолклорните ансамбли ще се проведе в рамките на 31 концерта в 18 населени места в България.

Резултатите ще бъдат обявени по време на 19-та Национална  среща-семинар на Национална секция на CIOFF® България  през м. март 2019 г.

 

Званието „Представителен фолклорен ансамбъл” ще бъде валидно за удостоените ансамбли за периода 01.01.2019 г. – 31.12.2022 г.

 

Резултати от 1-ви етап на Петия Национален преглед на фолклорните ансамбли на България, организиран от  Национална секция на CIOFF® България  в периода м.11.2016 г. – м.12.2017 г.

            Rezultati 5 Nacionalen pregled 1 etap 2017.pdf (603.86 Kb)

 

            Регламент и програма по градове на 5 Национален преглед на фолклорните ансамбли, финален етап, 2018 г.

             5 NPFA Reglament Finalen etap 2018.pdf (471.79 Kb)

 

 

            Регистрационна форма за 5 Национален преглед, финален етап.

              5 NPFA Reg Forma 2018 Finalen etap.doc (145.50 Kb)

 

 

 

17-та Национална Среща - Семинар на CIOFF® България 2017,

бе организирана за пореден път в гр. Велико Търново на 11.03.2017 г. в Интерхотел Велико Търново, зала Плиска.

 

В семинарната част участие взеха експерти от:

 

Министерство на културата - доц д-р Венцислав Велев, Директор Дирекция "Международни и регионални дейности,,

Министерство на образованието и науката - г-жа Нинчева, експерт по програма "Твоят час".

Министерство на земеделието и храните - г-жа Милена Чирпанлиева, експерт по програма "Местни инициативни групи", 

Съюз на българските музикални и танцови дейци - г-н Станислав Почекански, Председател и г-н Любчо Василев, зам председател,

АМТИИ, гр. Пловдив, проф. Даниела Дженева, зам. ректор и проф. д-р К. Бураджиев, зам. ректор.

Голямата награда "Златната кобилица" и диплом на НС на CIOFF България за 2017 г., в категория за личност, бе връчена на г-н Стоян Господинов, Главен художествен ръководител на ПФА "Добруджа' и ФТС "Добруджа".

 

Голямата награда "Златната кобилица"  на НС на CIOFF България за 2017 г., в категория за институция, бе връчена на Съюза на българските музикални и танцови дейци в лицето на председателя й г-н Станислав Почекански.

Почетни дипломи бяха връчени на:

Г-н Любчо Василев, зам. председател на СБМТД и директор на ПФА "Мизия"

проф. д-р Костадин Бураджиев, председател на Конторлния съвет на СБМТД и зам. ректор на АМТИИ, гр. Пловдив

 

проф. Даниела Дженева, зам. председател на Сдружение на танцовите дейци при СБМТД, зам. ректор на АМТИИ, гр. Плводив и гл. худ. ръководитела на ФА "Тракия".

г-н Мариян Василев, зам. председател на Сдружение на танцовите дейци при СБМТД

г-н Иван Тодоров, председател на Сдружение на ветераните при СБМТД

г-н Димитър Манов, секретар на Сдружение на танцовите дейци при СБМТД

На срещата присъстваха 132 участници  в едно с участниците в танцовата програма.

Фолклорен клуб "Танец", ръководен от г-жа Лъчезария Павлова представи обрядите "Бабин ден" и "Сирни Заговезни" пред участниците в семинара.

 
Дадена бе и информация за дейността на Националната секция, както и за предстоящия Пети национален преглед на фолклорните ансамбли /2017 - 2018/. Информация за участие в МФФ в чужбина, кандидатстване. Информация за Сдружението на Клубоовете за народни хора в България и др.

 

Pokana za 17 Nacionalna sreshta CIOFF.pdf (870.14 Kb) 

Reg Forma Meeting CIOFF 2017.doc (212.00 Kb) 

 

 

16-та Национална Среща - Семинар на CIOFF® България 2016,

бе организирана на 27 февруари 2016 г.

 

Място:           Интерхотел “Велико Търново” , гр. В.Търново, ул. Александър Пенчев № 2

 

 

 

 

В семинарната част бе представена дейността и приоритетите на Регионални Център за опазване на нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в гр. София от г-жа Илиана Русева - Експерт Координация и комуникация.

 

На срещата бяха връчени годишните награди "ЗЛАТНАТА КОБИЛИЦА" за цялостен принос за опазване на нематериалното културно наследство на България в двете категории:

 

 

За институция - на Регионален Център за опазване на нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в гр. София.

 

 

 

За личност - на доц.Петър Григоров Гл. Художествен Ръководител на ФА "Росна китка", гр. София и във връзка с неговата 80 годишнина.

 

 

Беше отбелязан и 90-ят Рожден ден на ддоайена на хореографите в България г-н Иван Тодоров Гл. Художествен ръководител на Академичен Фолклорен Ансамбъл, гр. София

 

 

 

На официалната вечеря бе представена и програмата на Фолклорен Анасмбъл "Развитие", гр. Севлиево, с главни художествени ръководители Йордан и Весела Йорданови, номиниран да предстаи България на 5-та Световна Фолклориада на ЦИОФФ в Закатекас, Мексико през явгуст 2016 г.

 

 

 

 

                                                       

 

 

 

Петнадесета Национална Среща - Семинар на CIOFF® България

 

В периода 15 - 18 март 2015 г, в гр. Велико Търново се проведе 15-та Национална среща семинар на хореографите и директорите на фолклорни фестивали в страната.  

На срещата бяха връчени годишните награди "ЗЛАТНАТА КОБИЛИЦА" за цялостен принос за опазване на нематериалното културно наследство на България в двете категории:

 

ЗА ЛИЧНОСТ:

 

Красимир Савов.

 

Красимир Савов е роден на 01.10.1955г. в гр. Шумен.  Автор е на значимите танцови постановки “Веселите музикантчета”, “Добруджанчета”, “Игри край Тича”, “Шумналии”, “Как се чука чер пипер”, “Бръснене на зет”, “Понеделник след сватбата” и др. Ярко творческо постижение е спектакълът “Трявна – звук и светлина” и спектаклите по случай 11 май – Ден на Шумен – “Шумен изпраща 20 век”, “Здравй карнавал”, “На гости в Шумен” и др. Успеху постига и като водещ на фолклорното предаване “ТОП ТОН ФОЛК”. Създава множество филми за известни народни изпълнители и самобитни обичаи, традиции и празници. От 1987 г. до 1994г. е главен художествен ръководител на ансамбъл за народни песни и танци “Шумен”, а от 1994 г.  е хореограф на ансамблите “Звънче” и “Мадара” при НЧ “Тодор Петков – 1967”. Професионализмът му носи Орден “Кирил и Методий”, “Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци и “Златна значка” на град Шумен. 

 

ЗА ИНСТИТУЦИЯ:

 

Фолклорен Ансамбъл „ПИРИН”.

 

Фолклорен Ансамбъл „ПИРИН” е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

         В своята творческа биография и репертоар ансамбъл”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, ”Балкантон”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната; За времето от своето съществуване ансамбъл”Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти по света.

            През 2014 година ансамбълът чества своята 60 годишнина с турне из цялата страна.

 

Специални грамоти:

 

Костадин Руйчев е роден през 1923 в село Долен, Неврокопско (днес Гоцеделчевско). Носител е на ордена Кирил и Методий II степен и Орден на труда. Руйчев описва над 150 хора и ги публикува в самостоятелни сборници и в списание „Танцова самодейност“. Работи дълги години като хореограф и ръководител на танцовия състав в Ансамбъл за народени песни и танци „Пирин“ . Като главен хореограф в ансамбъл „Пирин” в продължение на 30г., Костадин Руйчев сътворява едни от най - известните и любими на публиката танцови постановки, Той несъмнено показва отлично познаване на пиринския фолклор, неговите специфики и особености. Костадин Руйчев е бил ръководител на ансамбъл „Яне Сандански”, на танцовия състав на ансамбъл „Пирин”, на ансамбъл „Перун” – гр. Разлог, на ансамблите в Микрево, Струмяни, също и на ансамбъл „Илинден” и детските фолклорни състави „Зорница” и „Разложанче”. С ансамблите Костадин Руйчев е посетил 45 страни и е поставил над 250 танцови постановки. В продължение на много години Костадин Руйчев оказва методическа помощ на десетки любителски танцови колективи.

 

Данислав Кехайов – Директор на Ансамбъл “Пирин”

 

Кирил Апостолов – Хореограф на Ансамбъл “Пирин”

 

Иланта Лазарова – Диригент на хора на Ансамбъл “Пирин”

 

Петьо Кръстев – Диригент на оркестъра на Ансамбъл “Пирин”

 

По време на срещата бе връчен и сертификатът за нов 10 годишен статут "Festival of CIOFF®" на Международен Фолклорен Фестивал ВАРНА на директора на фестивала Жасмина Василева.

 

Петнадесета Национална Среща - Семинар на CIOFF® България

       

Място: Интер Хотел Велико Търново , гр. В.Търново, ул. Александър Пенчев № 2

Дата: 27 - 29 март 2015 г.

 

 

Четиринадесета Национална Среща - Семинар на CIOFF® България

 

В периода 21 – 23 Февруари 2014 г. Национална Секция на CIOFF ® България проведе Четиринадесета поред Национална Среща – Семинар  в гр. Велико Търново с над 150 участника от цялата страна - хореографи,  ръководители на клубове за народни хора и специалисти, работещи в областта на Нематериалното Културно Наследство.

 

 

За първи път се проведе специално заседание на всички организатори на Международни Фолклорни Фестивали в страната. На форума бяха представени вече утвърдените фестивали, членове на CIOFF® като МФФ Велико Търново, който е оценен като един от най-големите международни фолклорни форуми на Източна Европа, МФФ Варна, НФФОНХ Дупница, МФФ Челопеч, МФФ Дорково, МФФ Разград, MДФФ Сливен,  МФФ Микрево и МФФ Враца.

 

 

Голямата ежегодна награда «ЗЛАТНАТА КОБИЛИЦА» на НС на CIOFF® България за цялостен принос в опазването и съхраняването на Нематериалното Културно Наследство на България за институция бе връчена на Международен Фолклорен фестивал “Мелешево пее и танцува” в лицето на

г-н Емил Илиев – кмет на Община Струмяни и екип.

 

 

 

Голямата ежегодна награда «ЗЛАТНАТА КОБИЛИЦА» на НС на CIOFF® България за цялостен принос в опазването и съхраняването на Нематериалното Културно Наследство на България за личност бе връчена на г-н Лъчезар Захариев - Главен художествен ръководител на ДЮА “Габровче”. 

 

 

 

В семинарната част аудиторията бе запозната с актуални теми. Госпожа Весела Кондакова – Експерт от Министерство на Културата - представи лекторски панел за дейностите на програма „Creative Europe“ и възможностите за финансиране на културни проекти през новия програмен период 2014-2020 г. Господин Велизар Соколов - Експерт по интелектуална собственост – запозна участниците с проблемите относно авторско правен режим и защита на произведения, свързани с народното   творчество и танцовото изкуство. Госпожа Елена Търничкова  - Главен Експерт в Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” проектът от рубриката „Олимпиади и състезания” – „Фолклорна   плетеница”  

 

 

 

Важна част от Четиринадесетата Среща – Семинар на Национална Секция на  CIOFF® България бе и съобщаването на официалните резултати от Първи Етап на Четвърти Национален Преглед на Фолклорните Ансамбли /2013 – 2014/, организиран от Национална Секция на  CIOFF® България. При предвартелно заложени 15 концерта, в рамките на Първия етап, НС на CIOFF® успя да организира 27 концерта в 25 града. Явилите се колекитиви бяха над 320, а участниците – над 6000. Жури, състоящо се от изтъкнати български хореографи, оцени представянето им по достойнство.

 

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЪРВИ ЕТАП НА 4 Национален Преглед

 

List 4NPFA CIOFF Bulgaria 2013.pdf (610.89 Kb) 

 

           

Голяма част от тях показаха високо художествено ниво и са в списъка на допуснати до Финален Етап, който предстои в рамките на 2014 г. Тогава ще бъдат определени и носителите на званието Представителен Фолклорен Ансамбъл на CIOFF® България , които ще имат правото да участват в Международни Фолклорни Фестивали в света, организирани от CIOFF®.

 

Регламент на 4 Национален Преглед на Фолклорните Ансамбли - Финален етап 2014

 

Reglament 4NPFA 2014 FINAL.doc (262.00 Kb)

 

 

Регистрационна форма за 4НПФА Финален етап 2014

 

REG FORMA 4NPFA 2014 FINAL.doc (45.50 Kb)

 

 

Всеки ансамбъл има възможност да се яви в избран от него град – Добрич, Севлиево, Правец, Казанлък, Пазарджик, Карлово, Димитровград, Замфирово, Видин, Бургас, Челопеч, Дорково, Шумен, София, Разлог, Русе. След всеки концерт по места ще се провежда и  среща – разговор между журито и художествените ръководители, за да се отсеят пропуските и с повече познание за народното богатство и професионален усет да се реализира връзката традиция – съвременност. 

 

 

Медиен партньор на Четвъртия Национален Преглед на Фолклорните Ансамбли е Българско Национално Радио.

 

 

Националната секция на ЦИОФФ® България проведе

Тринадесета Национална Среща ‐ Семинар на CIOFF® България София 2013.

 

23 февруари 2013 г. в Хотел Родина, гр. София, бул. Ген. Тотлебен No8, Зала Конферентна Номер 1

 

Дневен ред:

 

14.00 ч. - Официално Откриване  
14.05 ч. - Връчване на наградите „Златна кобилица”
Ежегодните награди "Златната Кобилица" бяха връчени на

 

г-н Борис ВЪЛКОВ - в категория Хореографи и

 

Международен Фестивал за Автентичен Фолклор ДОРКОВО, в лицето на г-н Николай КОВАЧЕВ и екип - в категорията за институции.

 

Министерство на образованието, младежта и науката:
- Форми на осмисляне на свободното време на учениците – клубни форми за извънкласни и извънучилищни дейности - секции и клубове, школи по изкуствата чрез проект УСПЕХ.

Представен тема от г-жа Пенка ИВАНОВА – ДИРЕКТОР

ДИРЕКЦИЯ „Достъп до образованието и подкрепа на развитието” при МОМН.

Съюз на народните читалища:
Тема " Европейските Културни Центрове - мост към народностната култура" представена от г-н Николай Дойнов, Председател на СНЧ.

Представяне на нови книги, CD, произведения, конкурси, фестивали и др.

Представена бе новата книга на доц. Кр. Петров 

Информация за дейността на Националната секция на CIOFF®-България 2012 г.

Четвърти национален преглед на фолклорните ансамбли 2013 – 2014 г., в съорганизаторство със Съюза на народните читалища и с медийното партньорство на БНР и БН Дарик Радио.

Сдружение на клубовете за български народни хора, перспективи за развитие, конкурси, фестивали, конференции и семинари.

Участваха 130 хореографи и ръководители на фолклорни ансамбли и формации, групи за народни хора и фолклорни фестивали.

Срещата бе отразена директно по БНР.

На официалната вечеря бе представена едночасова програма на НФА "БЪЛГАРЕ".

 

----------------------------------------------------------------------------------- 

ДВАНАДЕСЕТАТА СРЕЩА НА ХОРЕОГРАФИТЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 25 И 26 ФЕВРУАРИ В ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО 

Дневен ред:

-     Учредяване на сдружение на клубовете за български народни хора

-          Връчване на престижната награда на НС на ЦИОФФ „Златна кобилица”,

-          Семинар на теми:

·         Регионален център на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – представяне от г-жа Деяна Данаилова – директор на дирекция „Културна политика”, Министерство на Културата

·         Кандидатстване с проекти по „Програма Култура 2007-2013 на ЕК” – представяне от г-жа Весела Кондакова – Координатор „Културно-контактна точка”, МК

·         Кандидатстване по „Програма Мобилност” на Фонд „Култура” към МК

-          Информация за дейността на Националната секция на ЦИОФФ®-България през 2011 година.

-          6-та редовна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство – Бали, Индонезия 2011 г.,

-          Световна Фолклориада на ЦИОФФ® - Корея 2012 г.

-          Дискусия по разглежданите теми.

  

Единадесетата Национална Среща на НС на ЦИОФФ - България  се проведе на 19 и 20 февруари 2011г. в град Велико Търново.

Наградата "Златна кобилица"  бе връчена в следните категории:

- за творчески принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство на г-н Румян Занев 

- за обществена дейност с принос към фолклора на Община Разград 

 

Десетата Национална Среща на НС на ЦИОФФ - България  се проведе на 20 и 21 февруари 2010г. в град Велико Търново.

Наградата "Златна кобилица"  бе връчена в следните категории:

- за творчески принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство на г-н Кирил Чирпанлиев

- за обществена дейност с принос към фолклора на Институт по фолклор при БАН

Деветата Национална Среща – Семинар на НС на ЦИОФФ – България се проведе на 21-22 февруари 2009 г. в гр.Велико Търново, Грандхотел Велико Търново.

Тази година Управителният съвет на Фонцация "Национална секция на международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства" /ЦИОФФ/ връчи наградата "Златна кобилица" в следните категории:

- за творчески принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство на г-н Ради Радев
- за обществена дейност с принос към фолклора на Съюза на Народните Читалища

 

 

Осмата Национална среща – Семинар на НС на ЦИОФФ – България се проведе на 19-20 април 2008 г. в гр.Велико Търново, Грандхотел Велико Търново.

Тази година Управителният съвет на Фонцация "Национална секция на международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства" /ЦИОФФ/ взе решение за награждаване с ежегодната награда "Златна кобилица" в следните категории:

- за творчески принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство на г-н Иван Донев


- за обществена дейност с принос към фолклора на БНР

и със специални грамоти: Цвети Радева, Юлия Цанкова /програма Хоризонт/, Христофор Раданов-диригент на оркестъра за народна музика на БНР, Георги Генов, Татяна Робева, Димитрина Кюркчиева /програма Христо Ботев/ и Цвета Найденова /радио България/

Седмата Национална среща – Семинар на НС на ЦИОФФ – България се проведе на 9-10 юни 2007 г. в гр. Велико Търново, Грандхотел Велико Търново.

 

За първи път беше връчена новоучредената награда на НС  - " Златна кобилица" на Г-н Иван Тодоров и Д-р Румен Рашев - Кмет на В. Търново. Наградата ще се дава за цялостен и дългогодишен принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство и организирането на Международни фолклорни фестивали.

Шеста Национална среща – Семинар на НС на ЦИОФФ – България се проведе на 18-19 март 2006 г. в гр. Велико Търново, Грандхотел Велико Търново.

Пета Национална среща – Семинар на НС на ЦИОФФ – България се проведе на 19-20 март 2005 г. в гр. Велико Търново, Грандхотел Велико Търново. Участваха хореографи, ръководители на фолклорни ансамбли и културни дейци работещи в сферата на танцовата самодейност.

Четвърта Национална среща – Семинар на НС на ЦИОФФ - България се проведе на 21-22 февруари 2004 г. в гр. Велико Търново, Грандхотел Велико Търново. Участваха хореографи, ръководители на фолклорни ансамбли и културни дейци работещи в сферата на танцовата самодейност.

Трета Национална среща – Семинар на НС на ЦИОФФ – България, Банкя 2003, хотел Жеравна, участваха 162 хореографи, ръководители на ансамбли и работещи в областта на танцовата самодейност дейци.

Новини

07.10.136270

Четвърти Национален Преглед на Фолклорните Ансамбли 2013-2014

повече...

***

08.05.133715

Представяне на книга

повече...

***

Президентът на ЦИОФФ-България г-н Емил Павлов получава знамето на ЦОИФФ от президента на ЦИОФФ-ЮАР г-н Макентуле Пидже 

Президентът на ЦИОФФ-България г-н Емил Павлов предава знамето на ЦИОФФ на  кмет на гр. Велико Търново, по повод домакинството на предстоящия Световен конгрес

посещение на ген. секретар на CIOFF-Филип Босан във В.Търново, за проверка на организацияна на 36-ти Световен конгрес на CIOFF в България, В. Търново

 

 

Интервю с Филип Босан в БНР. На снимката Филип Босан, Стилияна Йоргова и Цвети Радева в БНР.

Настоящият президент на CIOFF България - Емил Павлов, бившият президент на CIOFF България Юрий Борисов и бившият Министърът на Културата проф. Стефан Данаилов